Article d’Antoni Pérez-De Gregorio publicat al Diari de Girona

La llei orgànica del dret de defensa ha desenvolupat de manera programàtica el dret fonamental reconegut a la Constitució en el seu article 24 i a l’article 6 del Conveni Europeu de Drets Humans. És cert que s’esperava més d’aquesta llei, que requerirà d’un important desenvolupament normatiu posterior per poder concretar els criteris programàtics i universals que es recullen a la mateixa a manera de full de ruta.

El dret de defensa és un dret fonamental i essencial per a la protecció de la resta de drets i llibertats reconeguts en els tractats internacionals. De fet, ha estat qualificat de «sagrat», en el sentit de què és intocable, inexcusable i inqüestionable, sense que en cap cas es pugui produir ni permetre una situació d’indefensió. Segurament per la seva importància, ja que permet al ciutadà lluitar contra l’arbitrarietat i la injustícia, aquesta llei ha estat titllada de poc ambiciosa per la majoria de sectors legals i no legals.

La llei fa referència a la protecció de la garantia d’indemnitat que han de tenir els treballadors i treballadores en exercir els seus drets laborals davant de la seva empresa o davant de qualsevol actuació administrativa o judicial. Tot i aquesta previsió genèrica, la llei no ha fet cap referència a una qüestió veritablement polèmica avui dia, com són els drets dels denunciats en les investigacions internes de les empreses quan es rep una denúncia mitjançant el canal ètic o canal de denúncies.

La Llei 2/2023 de protecció de l’informant és molt clara quant a la prohibició de represàlies per aquelles persones que facin una denúncia mitjançant el canal ètic, sempre òbviament que ho facin de bona fe, però en canvi no diu res, o quasi res, sobre la protecció de les persones denunciades o fins i tot sobre els drets de les persones que intervenen com a testimonis dels fets. S’ha de tenir present que, fruit d’aquesta investigació interna, es pot arribar a la conclusió que no hi ha cap fet que pugui ser constitutiu de res, ni d’infracció administrativa o fins i tot penal, però en cas contrari, les conseqüències poden ser molt importants, des de l’aplicació d’una sanció a un treballador (fins i tot el seu acomiadament) o, si els fets denunciats poden ser constitutius de delicte, que s’obri un procediment penal prèvia comunicació al Ministeri Fiscal.

Per a aquestes investigacions internes no hi ha pròpiament un procediment legal establert, així que la majoria d’empreses han establert protocols interns on es regulen. En aquest sentit, i tenint en compte que aquestes investigacions són obligatòries si l’empresa està obligada a tenir un canal ètic, molts dubtes apareixen sobre la validesa de les proves obtingudes en els mateixos, sobretot si al final tot acaba en un procediment penal. I no només això; pot haver-hi un clar conflicte d’interessos entre l’empresa i el treballador denunciat; no queda clar tampoc fins a on arriba la confidencialitat del procediment a l’hora d’informar a la persona denunciada els fets; el mateix passa amb les persones que actuen com a testimonis i que volen preservar la seva confidencialitat i anonimat; la persona denunciada pot o ha de tenir un advocat al seu cantó en el moment de l’entrevista/declaració?; es pot accedir al seu correu electrònic o telèfon mòbil facilitats per l’empresa?

Amb la publicació de la llei del dret de defensa, s’ha perdut una bona oportunitat per regular totes aquestes qüestions, i que avui dia suposen un veritable maldecap per moltes empreses. Fins que tot això no es reguli bé, és molt important que els protocols interns de les empreses siguin clars i que garanteixin no només els drets de les persones denunciants, sinó també especialment els de les persones denunciades i resta d’intervinents; que es garanteixi també que la persona denunciada pugui estar assistida en tot moment per un advocat, i perquè no, també la persona denunciant si això ho considera, i és que és absolutament imprescindible que en tot moment es garanteixin els drets fonamentals de tots els involucrats en aquest tipus de procediment. Està clar que queda molta feina per fer….

Antoni Pérez De-Gregorio i Capella

Client Choice Awards 2020 Litigation

Advocat a Rebled Bellvehí Advocats