El nou Reglament Europeu de Protecció de Dades entrarà en vigor el proper 25 de maig. Es tracta d’una regulació que va ser aprovada pel Parlament Europeu l’abril de 2016 i després de dos anys de transició finalment s’aplicarà amb caràcter vinculant a tots els estats membre de la Unió Europea. La legislació introdueix mesures per protegir les dades privades dels consumidors que tenen les empreses i les administracions. Volem recordar que gaire be tothom està obligat a complir aquesta norma sempre que tracti dades de caràcter personal com per exemple noms, cognoms, adreces, telèfons, fotografies, etc. de socis, treballadors, col·laboradors. Empreses amb càmeres de videovigilància, pàgines web, venda online, etc. És molt difícil trobar una empresa que no estigui subjecte a aquesta Llei.

Actualment és molt difícil trobar alguna empresa que no estigui subjecte a la Llei de Protecció de Dades, ja que pel funcionament habitual es té una base de dades on hi ha els noms, cognoms, telèfon i adreça dels clients, així com també tenim les dades dels treballadors. També queden sota el compliment de la Llei aquelles empreses que tinguin en els seus locals càmeres de videovigilància. La pàgina web també s’ha d’adequar a la llei de protecció de dades, i si es fa venta online, cal tenir unes bones condicions de venta i d’ús. L’empresa està obligada i és la responsable de les dades i per tant a de mirar d’adoptar les mesures tècniques i organitzatives de seguretat necessàries per garantir la integritat, disponibilitat i confidencialitat de les dades.

A més, ara també serà possible demanar que s’esborrin les dades personals que tenen les empreses. És el que s’anomena “dret a l’oblit”. La llei també reconeix el dret a l’accés: això vol dir que l’usuari podrà demanar una còpia gratuïta de les seves dades. De la mateixa manera, l’usuari tindrà el dret a ser notificat: en cas de filtració, l’afectat haurà de ser advertit en menys de 72 hores. En cas que les empreses no compleixin la llei, poden haver-hi sancions. Unes multes que podran arribar al 4% dels ingressos anuals de la companyia o bé als 20 milions d’euros.

]]>